36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

Manligt håravfall drabbar omkring 25 procent av alla män kring 30 års åldern. För kvinnor med håravfall, är det mer osäkert. Ibland är inte håravfall synbart för blotta ögat, ens förrän när håret börjat tunnats ut en hel del. Det kan kännas ganska så hopplöst när håret börjar bli tunnare och många vänder sig till Google finna svaret på deras hårproblem.

Saken är den att när du själv ser att du börjat bli tunnhårig så har det troligtvis pågått under en längre tid. Det är mycket möjligt att din frisör kan ha märkt av det, men är du osäker kan du scannat hårbotten för se hur det hår växer hos en hårklinik. Det allra tydligaste tecknet på att du har drabbats av ärftligt håravfall, är att håret som växer ut, växer ut som fjun.

Om du har ärftligt håravfall så tappar du håret eftersom din kropp blir allt känsligare för manliga könshormoner som kallas androgener. I vilken utsträckning din hårbotten påverkas beror på om ditt håravfall är ärftligt. Du kan som sagt också tappa håret på grund av andra saker. Det kan till exempel vara någon sjukdom eller kirurgiska ingrepp. Men vardagliga ting som mycket stress, förändrade hormonnivåer och infektioner kan bidra till håravfall. Men det finns också många orsaker där håravfallet inte är permanent.

Hur man vet man om man kommer bli skallig?

Det här är inte en så dum fråga som det kanske kan uppfattas som. Att tappa håret är inte samma sak som att bli skallig. Manlig skallighet är ett genetiskt tillstånd, medan håravfall i sig kan orsakas av en mängd olika faktorer.

Om du tappar hårfläckar på ett till synes slumpmässigt sätt kan du ha alopeci. Det är ett tillstånd där en person (man eller kvinna) tappar hårfläckar från delar av sin kropp. I extrema fall kan detta påverka hår på hela kroppen. Alopeci tros ha ärftliga och autoimmuna faktorer (där kroppen av misstag attackerar sig själv). Det är inte heller samma sak som skallighet.

Hårtransplantation hos rätt klinik

Om ditt håravfall sker regelbundet i något form av mönster, oftast från tinningarna och kronan på huvudet, så är det mer sannolikt att du har manligt håravfall. Men kom ihåg de flesta män blir kala någon gång i livet. Det kan ske när man är 30 år eller när man är 70 år. Det är inget som man behöver oroa sig för eller skämmas över men du kan omlokalisera hår från bakhuvudet där vi är genetiskt kodade för att inte tappa hår. Det är just det som man gör när man genomför en hårtransplantation. Överväg då hårtransplantation göteborg, vilket är ett utmärkt alternativ om du bor i närheten eller kanske till och med mitt i smeten. Men det är en bra klinik, så du kan egentligen vända dig dit oavsett var du bor.

Oavsett hur ditt håravfall ser ut, är det bästa att undersöka hur din kropp mår. Har du några funderingar eller misstankar bör du absolut besöka en hårklinik. Att anlita en yrkeskunnig specialist är det enda säkra sättet att få hjälp med att konstatera vilken typ av håravfall du har. Det finns även hårbehandlingar som bromsar håravfallet. Det är PRP för håret och läkemedel som gäller då. Undvik att oroa dig i onödan och framförallt opålitliga eller potentiellt farliga hemmabehandlingar, då de dessutom kan förvärra dina hårproblem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *