36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

Att tappa håret kan vara riktigt dåligt för ens självförtroende och tyvärr finns det många behandlingsmetoder som inte fungerar eller som erbjuder ganska dåliga resultat. Av alla de tillgängliga alternativen så är det hårtransplantationer som har visat sig ge bra resultat och som har blivit allt mer populärt med åren.

 

Det finns samtidigt en del man bör känna till innan man bokar en tid och ordnar en hårtransplantation. Det blir ofta en ganska dyr behandling men det går att pressa priserna om man vet hur.

Håravfall är normalt och vanligt

Att drabbas av håravfall är inte ovanligt och kan drabba vem som helst. Orsaken kan däremot variera, en del drabbas på grund av mediciner, andra av sjukdomar eller exempelvis stress. Det allra vanligaste är däremot androgen alopeci, ärftligt håravfall.

Behandlingsmetoder varierar beroende på orsaken men ofta bör man behandla den bakomliggande orsaken. Är det exempelvis stress som orsakar håravfall är det bättre att behandla stressen och inte håravfallet.

Drabbar mest män

Cirka 75% av alla män drabbas av håravfall och det allra vanligaste är att det är ärftligt. Det betyder däremot inte att män är de enda som kan drabbas, det finns också en hel del kvinnor som tappar håret. Det är däremot bara 20% av kvinnor som lider av håravfall så andelen är färre än bland männen.

Kan börja tidigt i många fall

Inte minst hos män kan håravfall börja ganska tidigt. Det är inte ovanligt att man börjar tappa håret redan under 20-årsåldern, inte minst om man har det ärftligt. Hos kvinnor börjar det vanligtvis senare, under exempelvis klimakteriet.

Det man bör hålla reda på är om man har det ärftligt eller om man börjar tappa hår i samband med medicinering eller att man börjar känna sig sjuk. Då kan det vara aktuellt att kontakta en läkare och kontrollera orsaken till håravfallet.

Förebyggande behandlingar hjälper inte alltid

Det finns en del hårprodukter mot håravfall men de allra flesta arbetar förebyggande. Då hjälper det inte att man börjar använda produkten när håravfallet redan har börjat, vilket är det vanligaste.

 

Mot håravfall finns det inte många produkter eller lösningar som ger ett 100% bra resultat. Det är en av anledningarna till att just hårtransplantationer har blivit så populära då dessa kan ge tillbaka det förlorade håret.

PRP-behandling kan hjälpa

PRP innebär att man injicerar patientens eget blodplasma och används för en rad olika saker, bland annat för att progressivt behandla håravfall. Det kan också verka förebyggande för att förhindra framtida håravfall.

 

Det används också efter en hårtransplantation för att ge bättre resultat och ofta ingår en eller två PRP-behandlingar när man bokar sin behandling. Vill man bara ha en PRP-behandling kan det kosta allt mellan 2 500 och 5 000 kr, mindre om man gör det utomlands.

Används ofta i samband med en hårtransplantation

PRP-behandlingar kan som sagt användas fristående men det är vanligt att man får minst en, ofta två, PRP-behandlingar i samband med en hårtransplantation. Under konsultering med kliniken får man veta mer om fördelarna med PRP och får då också veta om hur det ingår i ens transplantation.

PRP hjälper till att läka din hud och hårsäckarna så att man får ett bättre och mer stadigt resultat. Det kan också motverka att du tappar mer hår i framtiden på de naturliga områdena där du inte får en hårtransplantation.

Så går en hårtransplantation till

Processen tar sin tid och man får inte en behandling samma dag man bokar tiden. Det finns en del saker som måste ske inför en behandling och det finns också en del saker du måste tänka på efter en hårtransplantation. Du blir informerad under din konsultering så att det inte sker några missförstånd.

Nedan kan du se en sammanfattning över hur det fungerar att få en hårtransplantation, från tidsbokning till eftervården som krävs.

Först sker en konsultation

Först och främst sker en konsultering och denna sker kostnadsfritt hos alla seriösa kliniker. Vid det mötet har du ännu inte tagit ett beslut, så det är värt att ta en konsultering om du funderar på att göra en hårtransplantation. Du blir också undersökt av läkaren.

Under mötet tittar man på dina medicinska förutsättningar, vilka resultat man kan förvänta sig och du får en chans att ange vad du själv vill ha ut av behandlingen. Det är också vid din konsultering som du har en chans att få svar på eventuella frågor och du får all information du behöver veta inför ett beslut.

En hälsodeklaration ska fyllas i så att specialisten vet om eventuella mediciner och att det är säkert att du har ärftligt håravfall.

När du har tagit beslutet

När du har tagit ett beslut ska man boka en tid. Det kan ofta förekomma väntetider så det är bra att vara ute i god tid. Exakt hur lång väntetid som gäller beror helt på kliniken man vänder sig, huruvida man gör det i Sverige eller utomlands och liknande saker. Under din konsultering kan du få reda på vilka eventuella väntetider som finns så att du kan planera efter det när du ska boka tid.

Förberedelser inför en hårtransplantation

Du kommer att få en hel del råd och instruktioner inför din hårtransplantation men det kan vara bra att ha en del insyn redan innan man börjar boka en tid. Alla seriösa kliniker är noga med instruktionerna så att behandlingen går så bra som möjligt och man bör absolut ta dessa på allvar.

 

Till att börja med bör man inte dricka alkohol, kaffe, röka eller ta blodförtunnande medel eller mediciner de sista 48 timmarna innan ingreppet. Dessa är alla blodförtunnande och kan orsaka värre blödning under din hårtransplantation. Rökning kan också påverka resultatet då dessa påverkar hårsäckarna.

Du bör inte heller raka håret innan transplantationen och inför ingreppet bör du ta på dig något som du inte behöver trä över huvudet. Man vill undvika att röra vid det berörda området så mycket som möjligt, så exempelvis en skjorta är att rekommendera.

Ingreppet tar upp till 8 timmar beroende på omfattningen men efter en hårtransplantation kan man också ta ledigt ett par dagar för att underlätta läkningen efter en behandling. Det är inte nödvändigt men kan vara rekommenderat för den som har möjligheten.

Så går ingreppet till

När du dyker upp vid kliniken ritar man upp var din nya hårlinje ska sitta och även var donationsområdet sitter. Du har då fortfarande möjlighet att påverka hur din hårlinje kommer att se ut. Du får då också träffa läkaren som utför din hårtransplantation.

Man får lokalbedövning under ingreppet och läkaren kommer sedan att plocka hårsäcksgrupper och placera dem vid hårlinjen och det område där man ska få hår igen. När det hela är färdigt får man bandage som ska sitta i ett dygn.

Eftervård

Eftervården är väldigt viktig för att förhindra problem som infektioner. Hårsäcksgrupperna har vuxit fast efter cirka 24 timmar. Direkt efter ingreppet bör man också undvika större folkmassor, så man bör åka hem med taxi eller bil och inte kollektivt för att förhindra infektioner.

Man kan mer eller mindre leva som vanligt även om ett par dagars vila är rekommenderat. Tunga lyft och liknande bör undvikas de första veckorna men du bör kunna återgå till jobbet utan större problem. Läkaren ger dig också tydlig information om vad som måste undvikas.

Så snabbt får man resultat

Håret faller vanligtvis av inom ett par dagar och går in i en vilofas, så det kan ta upp till 12 månader innan man ser resultatet. Det är med andra ord inte något som sker omedelbart och man får ha tålamod.

Så mycket kan en hårtransplantation kosta

En hårtransplantation kostar mer eller mindre beroende på klinik och omfattning. I Sverige kan en transplantation på 1 000 hårsäcksgrupper kosta från 26 000 upp till 37 000 kr beroende på kliniken. Exakt hur omfattande en transplantation blir beror på ens håravfall men vanligtvis är det mellan 1 000 och 4 500 hårsäcksgrupper, även kallat för grafts.

Under din konsultering får man tydlig information om priser. Vill man sedan ha fler PRP-behandlingar kan det påverka priset.

Billigare att göra det utomlands

Att åka utomlands till Turkiet kan göra behandlingen billigare tack vare lägre kostnader för arbete och drift. En behandling som kostar 26 000 kr här i Sverige kostar bara 11 000 inklusive hotell i Turkiet.

Det kan inte minst vara värt för större ingrepp där kostnaden i värsta fall kan ligga på över 60 000 kr beroende på kliniken. PRP-behandlingar är också billigare i Turkiet.

 

Källor:

www.brahår.se

https://www.internetmedicin.se/hud-och-konssjukdomar/haravfall-alopeci

https://www.kronansapotek.se/tipsochrad/harvard/haravfall/

https://ki.se/forskning/nar-haret-ar-huvudsaken

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *