36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

Många människor tappar hår, faktiskt väldigt många män ute i samhället för det. Men det är knappast alla män (om ens en majoritet) gör hårtransplantationer. Det förekommer till och med att kvinnor tappar hår, även om det vanligaste är att de blir tunnhåriga. Varför, gör de inte det och vad är fördelarna? Vilka fallgropar finns? Det går jag in på i den här artikeln.

Kliniker som behandlar hårbortfall

Akacia Medical är en av de ledande företagen som erbjuder seriösa hårtransplantationer. De är en av de svenska företag som är bäst på det, med ledande specialister och längst erfarenhet. Man använder sig av FUE-metoden, som är bland de mesta vedertagna bland moderna privata kliniker som erbuder hårtransplantationer.

FUE-metoden innebär att att man flyttar hår (eller hårsäckar). Det är krävande precisionsarbete, som ska utföras av utbildade experter. Hår kan plockas från exempelvis bakhuvudet (om det finns hår där) men även andra delar av kroppen med en så kallad BHT, det vill säga en kroppshårtransplantation.

Det finns många som undviker hårtransplantationer vid håravfall och jag tänker inte gå in och göra någon statistisk eller akademisk redogörelse kring varför. Men det finns flera anledningar man kan peka på som är sannolika och möjliga.

 

Några av de vanligaste orsaker är säkert någon av dessa 3 punkter:

  • Kostnaden är för stor om man har en låg inkomst
  • Man tror att det är dyrare än vad det är
  • Förtroendet är lågt för privata skönhetskliniker

 

Efter att ha pratat med folk personligen, och enligt egna gissningar hör dessa alltså till några av de vanligaste orsakerna till skepsis. Det finns säkert fler anledningar också om man börjar gräva i det. Men om man börjar med den sista punkten först, så finns det ett visst tvivel bland vissa människor när det kommer till privata skönhetskliniker. Varför kan man fråga sig. Jo, därför att det finns oseriösa aktörer som försöker tjäna mycket pengar. Det är det som skiljer sig med klinisk sjukvård (där det t.ex. finns läkemedel som hindrar eller lindrar hårbortfall) och privata kliniker. Det finns ett annat kommersiellt intresse. Det betyder inte på något sätt, att behandlingarna behöver vara sämre. Tvärtom, lägger man dyra pengar öppnas en värld upp för metoder som den offentliga sjukvården aldrig skulle bekosta. 

 

Sedan är en vanlig missuppfattning att det är fantasisummor som krävs för att behandla hårbortfall. Det är inte sant, du kan behandla hårbortfall med en fullt fungerande behandling för ett lägre femsiffrigt belopp idag. Det är alltså billigare än vissa implantat, och det är vetenskapligt beprövade metoder som verkligen fungerar. 

 

Visst, kan det vara svårt att bekosta för en låginkomsttagare. Någon som är fattigpensionär, någon som går på socialbidrag eller finns hos Kronofogden. Men för den som verkligen vill ha snyggt hår är det ofta möjligt även för dessa individer. Som mycket annat kan det vara en fråga om prioriteringar och val som man gör i livet. Vill man så går det. Allt handlar om man vill gå omkring och vara flintis eller ha en snygg frisyr. Det är upp till dig i slutändan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *