I denna bloggpost tänkte jag ge några sömntips hur du kan undvika faktorer som kan störa dig att få en god natts sömn. De flesta har mycket i livet, familjeansvar, arbetsstress och hålla sig frisk, på det ska hemmet hållas fint så det är inte konstigt att det kan vara svårt att få kvalitetssömn. Även om du kanske inte kan kontrollera de faktorer som stör din sömn, kan du anta vanor som uppmuntrar till bättre sömn. Börja med dessa enkla tips.

 

 1. Håll dig till ett sömnschema
  Avsätt inte mer än åtta timmar för sömn. Den rekommenderade mängden sömn för en frisk vuxen är minst sju timmar. De flesta människor behöver inte mer än åtta timmar i sängen för att uppnå detta mål.
 2. Gå och lägg dig och gå upp vid samma tid varje dag.
  Försök att begränsa skillnaden i ditt sömnschema på vardagar och helger till högst en timme. Att vara konsekvent förstärker din kropps sömn-vakna cykel. Om du inte somnar inom cirka 20 minuter, lämna ditt sovrum och gör något avkopplande. Läs eller lyssna på lugnande musik. Gå tillbaka till sängen när du är trött. Upprepa vid behov.
 3. Var uppmärksam på vad du äter och dricker
  Gå inte och lägg dig hungrig eller mätt. Undvik särskilt tunga eller stora måltider inom ett par timmar efter sänggåendet. Ditt obehag kan hålla dig uppe.Nikotin, koffein och alkohol förtjänar också försiktighet. De stimulerande effekterna av nikotin och koffein tar timmar att försvinna och kan orsaka förödelse för kvalitetssömn. Och även om alkohol kan få dig att känna dig sömnig, kan den störa sömnen senare på natten.
 4. Skapa en vilsam miljö
  Skapa ett sovrum som är perfekt för att sova i. Ofta betyder detta svalt, mörkt och tyst. Exponering för ljus kan göra det svårare att somna. Investera i sköna sängkläder från Värnamo Sängkläder från Varnamo of Sweden som är en känd leverantör av sängtillbehör till många svenska hotell. Tänk hur många timmar du spenderar i din säng, du förtjänar sängkläder med täta trådar och som håller sig fina tvätt efter tvätt.
 5. Inred ditt sovrum som ett hotell
  Det är en anledning att vi sover så bra på hotell, så varför vill man inte ha sitt egna sovrum som ett hotell? Investera i mörkläggande gardiner som täcker fönstret väl. Placera en stor matta under sängen, införskaffa fint överkast, kuddar i överflöd, en hög säng med mera. Plocka bort överflöd av prylar samt bilder av barnen om du vill ha ett romantiskt sovrum. Investera även i en bra bäddmadrass och madrasskydd.
 6. Varva ner på kvällen
  Att göra lugnande aktiviteter före sänggåendet, som att ta ett bad eller använda avslappningstekniker, kan främja bättre sömn.  Undvik långvarig användning av ljusavgivande skärmar precis innan läggdags.
 7. Begränsa tupplurar dagtid
  Långa tupplurar på dagarna kan störa nattsömnen. Om du väljer att sova, begränsa dig till upp till 30 minuter och undvik att göra det sent på dagen.Om du jobbar nätter kan du dock behöva sova sent på dagen innan jobbet för att täcka din sömnförlust.
 8. Inkludera fysisk aktivitet i din dagliga rutin
  Regelbunden fysisk aktivitet kan främja bättre sömn. Undvik dock att vara aktiv för nära läggdags. Att spendera tid utomhus varje dag kan också vara till hjälp.
 9. Hantera bekymmer innan du ska sova
  Försök att lösa dina bekymmer eller bekymmer före sänggåendet. Skriv ner vad du tänker på och lägg det sedan åt sidan för morgondagen.Stresshantering kan hjälpa. Börja med grunderna, som att organisera, göra prioriteringar och delegera uppgifter. Meditation kan också lindra ångest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *