Reklam för Melin & Fagerberg

Många ställer sig frågan, vad som händer när någon närstående går bort. Det kan vara din pappa, din mamma eller din fru. Här skriver jag lite allmänna tips kring detta men även lite praktiskt kring vad som händer efter döden. 

Juridisk expertis

Ibland kan det vara särskilt krångligt, eller att det finns särskilda omständigheter i speciella situationer. Till exempel, vad händer om din mamma har gift om sig med en 40 år yngre manipulativ man i samband med att hon blivit dement? Eller vad händer om man råkar hitta ett gömt testamente i fastigheten 5 år efter bouppteckningen? Detta kan vara komplicerade frågor och är ingenting jag vill svara på personligen, därför jag är helt enkelt ingen adekvat jurist eller advokat.

Har du olika juridiska frågor kan du vända dig till Advokatfirman Melin & Fagerberg. De kan hjälpa dig att skriva testamente men också besvara frågor kring arvsrätten. Faktum är att de erbjuder kostnadsfri rådgivning, eller kan anlitas för att faktiskt få hjälp att skriva ett riktigt testamente. De är stationerade i de 3 städerna Göteborg, Alingsås och Borås. Med deras hjälp kan du få handlingen både korrekt formulerad ur ett juridiskt perspektiv (vilket lekmän kan misslyckas med) men också bevittnad, vilket gör den giltig vid domstol och liknande. 

Man bör alltid vända sig till den här typen av seriösa advokatfirmor när man gör en bouppteckning eller skriver ett testamente. Genom att vända sig till en oberoende specialist inom arvsrätt, minimerar man risken för konflikter eller partiskt utnyttjande.

Dödsprocessen 

Det är en process när någon har dött. Ofta gör polisen en brottsutredning där man misstänker personer som varit delaktiga vid dödstillfället för mord. Detta gör polisen inte nödvändigtvis för att man tror att någon har mördat någon, utan helt enkelt av principsak för att utesluta att det kan röra sig om att någon bragts om livet. Det är alltså en standardrutin. 

Så, polisen gör en obduktion beroende på omständigheter givetvis. Ibland är detta inte möjligt, exempelvis om personen saknas eller om personen har dött i Nordkorea eller vid liknande händelser. De närmast anhöriga får besked från polisen och/eller sjukvården att personen är död helt enkelt. Sedan behöver man boka in en begravning. Man behöver boka kyrka (om man är kristen) och det är ofta en viss väntetid. Är det pandemier, krig eller vid andra kristider, kan det vara ännu besvärligare med långa väntetider. Begravningar är kostsamma, med allt från blomsterarrangemang till kista och klädsel.

Sedan är det den juridiska processen i form av bouppteckningen som jag skrivit om ovan. Men den allra största processen är givetvis sorgen. Den kan givetvis vara ohyggligt stor, beroende på hur när man stod varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *