Smart casual är en klädkod som kan vara förvirrande för många herrar. Vad betyder egentligen smart casual? Och hur klär man sig för att uppnå den perfekta balansen mellan bekvämlighet och stil? I denna artikel kommer vi att gå igenom de olika komponenterna som ingår i en smart casual outfit för herrar. Jag skulle säga att Smart casual är mycket utbrett på arbetsplatser inom marknadsföring, här ser vi mycket hoodies och sneakers.

Smart casual guide

Byxor

När det gäller byxor, tänk på att de ska vara snygga och välpassande men ändå bekväma. Du kan välja mellan flera olika alternativ, inklusive chinos, khakis och mörka jeans. Här är några tips att tänka på:

 • Välj en neutral färg som svart, grå, brun eller marinblå.
 • Se till att byxorna inte är för tighta eller för baggy.
 • Byxorna ska sitta vid midjan och falla rakt ner.

Skjorta

En skjorta är ett utmärkt val för en smart casual outfit. Men se till att det är en snygg skjorta som passar din kroppsform och kompletterar resten av outfiten. Här är några alternativ att överväga:

 • En enfärgad skjorta är alltid ett säkert val. Välj en neutral färg som vit eller ljusblå.
 • En mönstrad skjorta kan också fungera, men se till att mönstret inte är alltför uppskrikande eller distraktionsfullt.

Kavaj

Att ha på sig en kavaj är ett enkelt sätt att göra din outfit mer formell och passande för en smart casual miljö. Men se till att kavajen passar bra till resten av outfiten och inte sticker ut för mycket. Här är några tips på hur du kan kombinera kavajen med resten av outfiten:

 • Om du har en mönstrad skjorta, välj en enfärgad kavaj som matchar någon av färgerna i skjortan.
 • Om du har en enfärgad skjorta, kan du ha en kavaj i en annan färg som passar bra till byxorna.
 • Om det är en varm dag kan du ha en sportig kavaj istället för en traditionell kavaj. Se bara till att det inte blir för informellt.

Skor

När det gäller skor, se till att de är snygga men ändå bekväma. Här är några alternativ att överväga:

 • Loafers är ett utmärkt val för smart casual. Se till att de är snygga och matchar resten av outfiten.
 • Oxfords kan också fungera, men se till att de inte är för formella.
 • Sneakers kan också fungera, men se till att de är stilrena och inte för sportiga.

Sammanfattning smart casual

Att klä sig i smart casual stil kan vara svårt, men med rätt val av kläder och accessoarer kan du se både snygg och bekväm ut. Kom ihåg att byxorna ska vara snygga men ändå bekväma, skjortan ska vara snygg och komplettera resten av outfit.

Läs även business casual

Slutligen, även fast det är en mer ledig klädstil så tycker jag det är av högsta vikt att allt matchar perfekt och ser fräscht ut. Jag steamar kläder för då får tyget den ”ny känslan” som man först fick när jag köpte plagget från butik. Steamer har nästan ersatt strykjärn för mig. Tar även med mig en mindre på mina resor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *