36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

Business casual är en klädkod som används i många företagsmiljöer och det kan vara svårt att navigera vad som är passande och vad som inte är det. För herrkläder kan det vara ännu svårare eftersom det finns fler alternativ än bara kostym och slips. Här är en guide som hjälper dig att klä dig i business casual stil, oavsett om det är för en intervju, arbetsdag eller en eftermiddagslunch med kollegor.

Vad är Business Casual?

Innan vi dyker in i vad du ska ha på dig är det viktigt att förstå vad business casual innebär. Det är en klädkod som kräver att du ser professionell ut samtidigt som du inte är alltför formell. Det betyder att du kan skippa kostymen men behålla kavajen och addera andra element som passar in i en affärsmiljö.

Byxor

När det gäller byxor är det bäst att undvika jeans och shorts. Istället kan du välja chinos, dressbyxor eller andra byxor som inte är för informella eller för formella. Färgerna kan vara allt från beige, khaki och mörkblå till grå och svart. Här är några tips på hur du kan kombinera byxorna med resten av outfiten:

 • En krispig skjorta ser alltid bra ut med chinos eller dressbyxor. Välj en vit, ljusblå eller pastellfärgad skjorta beroende på säsong och humör.
 • Om du vill ha en mer avslappnad look kan du ha en pikétröja eller en enkel T-shirt till chinos eller dressbyxor. Se bara till att det är en enkel färg och passar bra tillsammans med byxorna.
 • För att göra looken mer affärsmässig, tillsätt en sportig kavaj eller en enkel kavaj.

Skor

Skorna är också en viktig del av din outfit. Sneakers och flip-flops är för informella för business casual, så välj istället ett par klassiska skor som passar bra till byxorna. Här är några alternativ att överväga:

 • Loafers i läder ser bra ut med chinos eller dressbyxor. Välj en färg som matchar resten av outfiten.
 • Derby-skor är en klassisk stil som är både bekväm och snygg. Du kan ha dem till nästan allt.
 • Chukka-stövlar fungerar också bra till business casual, speciellt under kalla dagar.

Skjortor

Skjortor är en stor del av business casual stil. De kan vara både mönstrade och enfärgade. Det viktiga är att de passar bra till byxorna och ger ett professionellt intryck. Här är några alternativ att överväga:

 • Oxford-skjortor är en klassisk stil som fungerar bra med chinos eller dressbyxor. Välj en enkel färg som matchar resten av outfiten.
 • En flanellskjorta fungerar också bra till business casual stil, speciellt på hösten och vintern.
  • En mönstrad skjorta kan också fungera, men se till att mönstret inte är alltför uppskrikande eller distraktionsfullt.
 • Kavaj

  Att ha på sig en kavaj är ett enkelt sätt att göra din outfit mer professionell och passande för en business casual miljö. Men se till att kavajen passar bra till resten av outfiten och inte sticker ut för mycket. Här är några tips på hur du kan kombinera kavajen med resten av outfiten:

  • Om du har en mönstrad skjorta, välj en enfärgad kavaj som matchar någon av färgerna i skjortan.
  • Om du har en enfärgad skjorta, kan du ha en kavaj i en annan färg som passar bra till byxorna.
  • Om det är en varm dag kan du ha en sportig kavaj istället för en traditionell kavaj. Se bara till att det inte blir för informellt.

  Accessoarer

  Att ha rätt accessoarer kan göra en stor skillnad i en business casual outfit. Men se till att inte överdriva med accessoarerna, de ska komplettera outfiten, inte ta över. Här är några alternativ att överväga:

  • En läderrem är en enkel men elegant accessoar som passar bra till byxorna.
  • En slips är valfritt, men om du vill ha en mer formell look, välj en slips som matchar resten av outfiten.
  • En enkel klocka eller armbandsur kan också fungera som en elegant accessoar.

  Sammanfattning

  Att klä sig i business casual stil som herr kan verka svårt till en början, men med rätt val av kläder och accessoarer kan du se både professionell och bekväm ut. Kom ihåg att byxorna bör vara en neutral färg och passa bra tillsammans med resten av outfiten. Skjortor och kavajer kan ha mönster, men se till att de inte sticker ut för mycket. Accessoarerna ska komplettera outfiten, inte ta över.

   

Smart casual och business casual samma sak?

Svar nej, Business casual-klädkoden är betydligt mer uppklädd än till exempel smart casual men inte lika strikt som en business eller formell klädsel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *