36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

Samarbete vivarmer.se

Boendekostnaderna äter upp mycket av mångas inkomst och det gör att många lever månad till månad för sin lön. För att känna sig mer ekonomisk fri är det bra att minska på dom fasta kostnaderna.

Som villaägare har man större ytor som behöver värmas upp vilket kan bli kostsamt. Som med det mesta i livet så spar man pengar om man väljer att först initialt lägga ut en kostnad som på sikt spara pengar. Det är ofta den kostnaden många inte har råd (tar sig råd för) och som bidrar till att dom betalar på sikt mer för sin uppvärmning för huset. Det gäller ju även ha i beräkning hur länge man planerat att bosätta sig på samma ställe men tänker man att man ska bo där och det brukar bergvärme nämligen löna sig kring 7-10 år men det gäller ju kalkylera rätt och du får ju ROT-avdrag för detta. För att kunna borra behöver du först anmäla det till din kommun. Observera att du inte får börja installera värmepumpen innan kommunen tagit beslut. 

Det är intressant hur bergvärme fungerar, man borrar ett hål i marken och installerar en bergvärmepump och sedan kan du spara upp till 80% på din befintliga uppvärmningskostnad kort förklarat. Förvisso dra en värmepump en viss kostnad i elförbrukning men då kan man som husägare även komplettera med solpaneler för spara in på den kostnaden med. Detta kan du även få skatteavdrag för.

Spara på fastna kostnaderna när man bor i villa

Väljer man att bygga ett nytt hus är det princip fritt från underhåll i säkert tio år och har du även har du minskning av fastighetsavgiften under en 10-årsperiod efter värdeåret, först hel befrielse i fem år och sedan halv avgift de därpå följande fem åren. Sen så är det ju även så att ett nybyggt hus har en lägre energiförbrukning med lägre kostnader jämfört med äldre hus. Det kan dock vara värt att ta reda på hur mycket avdrag som är giltigt under ett år så att du eventuellt behöver dela upp dina investeringar för spara in maximalt. 

Vet du redan med dig att du vill ha bergvärme bör du ha i åtanke innan villa eller tomtköp att du vet med dig att tomten rymmer maskiner borrning plus att jorddjupet vid din tomt bra och att närliggande närliggande borrhål måste vara minst 20 meter bort. 

Det finns även fler investeringar du kan göra för bo ännu mer billigt på sikt i din villa, men jag brukar säga att dom fasta kostnaderna är avgörande för totalen, du kan även bygga ett Attefallshus som du kan hyra ut.

Läs mer om fastighetsinvesteringar för passiv inkomst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *