Samarbete med batutbildning.se
Går du i tankarna om att semestra i Sverige med båt? Då är du inte ensam, ungefär var 10:e person drömmer om att få semestra med båt i år.
Och enligt en SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Göta kanal så uppger 8 av 10 att semesterplanerna har förändrats tackvare Corona pandemin och tre fjärdedelar kommer spendera sin semester utomhus.
Sverige är ett land med många kanaler och förra sommaren var jag själv och åkte båt i Stockholm och fick uppleva hur en “Slussning” går till. Det var intressant. Jag älskar att åka båt och all frihet det ger.
Här är ett urval av kanaler du kan upptäcka:
- Götakanal, Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk och sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön och är hela 19 mil lång.
- Hjälmare kanal, 13 km lång kanal.
- Kinda kanal, Linköping i norr till Hycklinge i söder och är 8 mil lång.
- Strömsholms kanal
- Dalslands kanal, 25 mil lång kanal som har rankats som en av Sveriges vackraste, och en av de vackraste i Europa.
Så här går en slussning till i kort:
- Fendra av fartygets båda sidor och ha egna tampar samt en, eller gärna två, båtshakar i beredskap.
- Ha säsongskort eller betalkort nära till hands vid slussning.
- Vänta på grön signal.
- Var uppmärksam på var slussvakten vill att du ska förtöja.
Många minns nog den svenska filmen där en slussning gick fel, så rolig. Tror det var, Göta Kanal eller Vem drog ur proppen?.
På sjön gäller andra regler än på vägarna
Vill du lära dig att hantera en båt inför sommaren är det dags att ta tag i det nu genom att gå en båtutbildning. Det kan du numera göra till stora delar online med en distansutbildning.
Enligt Blockets statistik har sökningar på båtar skjutit i höjden. Många är första gångs båtägare. Säkerhet är A och O ute på havet, köper du en båt som kräver underhåll behöver du veta hur du lagar det eller vart du vänder dig. Det finns många nödsituationer att känna till innan du beger dig ut på havet som: om du går på grund, om båten börjar brinna, om någon ramlar över bord osv. Det är nämligen så att Sjöräddningssällskapet rycker ut i snitt 40 gånger om dagen för att hjälpa de som hamnar i nöd ute på sjön. Det vill du inte vara med att bidra till, lär dig därför hur du hanterar en båt ute på sjön. Se till att skapa dig ett tryggt båtliv som möjligt genom att ha med sig rätt utrustning ombord på båten. Det är viktigt att ha respekt för sjön, sina egna begränsningar och ta hänsyn till andra. Är ni fler på båten, se till att sprida din kunskap så att fler kan om livet till havs och innan ni beger er ut till havs så kolla upp vädret.
Kunskap är makt!