Har du funderat någon gång på att köpa en gamingdator? Du kanske har barn som älskar gaming. Eller så kanske du själv fått en ny hobby? Gaming är inte längre bara för småbarn. Barnen har växt upp och idag finns det spel för både stora och små. Det är en fråga om livsstil och kanske till viss del värderingar. Oavsett vad du tycker om gaming och oavsett om det är du, din man eller dina barn som kan tänkas önska sig en gamingdator, så kommer 3 bra tips.
Här är 3 bra tips
Här är 3 bra och genomtänkta tips. Tipsen kommer från en erfaren yrkesman inom IT och som är före detta spelnörd med decenniers spelande bakom sig. Daniel kan allt du kan tänka dig om både datorbyggen och datorspel. Han har spelat på både konsol och dator.
Läs och lär
Det finns oerhört mycket fakta och produkter begagnade datorer. Det finns Youtubeklipp och det finns läsvärda artiklar. Till exempel har gamingutrustning.se utsett bästa gamingdator i flera kategorier. Sedan kan du jämföra priser online med prisjämförelsetjänster och så vidare.
Ett sätt är att läsa på nätet och titta på videos. Det finns influencers som är specialiserade på teknik med starkt fokus på Gaming. Till exempel LinusTechTips, är en av de stora. Det finns mängder av kurser att gå också. Brinner du för spel så pass mycket att du vill jobba med det? Stockholms Universitet och även andra lärosäten utbildar datorspelsutvecklare.
Överväg begagnat
Du kan köpa en ny dator för stora pengar och du kan köpa en ny dator för mindre pengar. Men oavsett kommer du inte under 2000-3000 kr. Räkna med den enklaste speldatorn som du kan få tag på går på 5000-10 000 kr. Du kan alltså spara stora pengar på att köpa begagnat. Det finns en rad marknader att gå igenom.
Man kan exempelvis köpa begagnade datorer på Ebay, Tradera och Blocket. Man kan köpa begagnade datorer på loppisar och i lokala datorbutiker. Enligt Daniels erfarenhet, så är Blocket dyrare än Tradera. Loppisar och “second hand”-butiker har nästan alltid väldigt utdaterade datorer. Köper du utomlands finns det en stor risk att komponenterna är gjorda för annan spänning än som finns i Sverige. Det är inte rekommenderat i första hand även om det finns lösningar som gör att det kan funka, om du vet vad du göra. Datorbutiker tar ofta en viss % själva, så det brukar inte vara en bra affär. Tradera tar också lite själva och men enligt min erfaren ger det ändå mer för pengarna. Det är en av de bästa alternativen. De 2 största nackdelarna med begagnat är att du sällan får en garanti. Även om du får med kvitto, är det inte säkert att butiken eller tillverkaren involverar tredje part i garantin.
Sedan finns det tyvärr många som säljer defekta och trasiga komponenter. Det är något som är svårt att skydda sig mot, då auktionsverken eller marknaderna sällan har tillräckligt kompetent kundtjänst. Vill du spara pengar och köpa ändå begagnat, ska du vara medveten om att det finns risker. Se framförallt till att kolla säljarens omdömen, att de är bra. Det väldigt viktigt.
Bygg din egen dator
Historiskt sett, så har man kunnat spara enorma pengar genom att bygga sin egen dator. Det kan man fortfarande, framförallt när det kommer till de högre prisnivåerna. Sedan kan du med rätt kunskap, anpassa datorbygget efter dina egna önskemål och behov.
Vill du ha ett dedikerat ljudkort för Hi-Fi? Då finns det sådana. Behöver du väldigt mycket lagringsutrymme? Då kan du bygga in det i din dator istället för att köpa en extern NAS-lösning. Vill du ha en riktigt snygg dator med genomskinlig glassida och custom kylning. Då måste du antagligen bygga en dator själv! Möjligheterna är enorma. Men här krävs det en hel del förkunskap, om du inte ska anlita någon annan.
Skillnaden med en gamingdator
Det finns några väsentliga skillnader på en gamingdator och en vanlig, enklare skrivbordsdator. Många frågar sig varför man ska lägga större pengar på en gamingdator när det finns vanliga datorer. Det är en fråga som framförallt är vanligt i hushåll där man antingen anser att barnen inte ska skämmas bort med alltför dyra presenter, eller i hushåll där man inte har superhög inkomst.
Den stora skillnaden på gamingdatorer och vanliga datorer är att en gamingdator har ett dedikerat grafikkort för spel. Det brukar vara ett grafikkort för gaming från någon av de stora tillverkarna, det vill säga Nvidia eller AMD. Sedan finns det framförallt 2 andra väsentliga skillnader. En gamingdator har lite vassare prestanda än en budgetdator. För krävande spel krävs inte bara ett dedikerat grafikkort. Det krävs lite mer RAM-minne och man ska helst inte ha den billigaste tänkbara processorn.
En gamingdator kan vara nödvändig eller åtminstone fördelaktig om man ska spela moderna spel med krävande grafik. Det kan till exempel vara populära AAA titlar som GTA (Grand Theft Auto) eller Call of Duty. Med vissa datorer med otillräcklig prestanda går det i princip inte att starta dessa spel, och om det gör det så kan de vara helt ospelbara. Men är det så att du ska spela enklare spel eller internetspel, då funkar en vanlig modern kontorsdator utmärkt.