36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

Det här med begravningsmusik kan vara väldigt effektfullt. Det kan ge ett större djup. Vad önskar du ska spelas på just din begravning? Jag vet i alla fall vad jag önskar skulle spelas på min. Jag föreslår att man kontaktar Lavendla Begravningsbyrå Stockholm, om man ska funderar över sin egen eller ska anordna någon annans begravning.

Så vill jag ha det

Jag skulle vilja att man spelade en gammal progressiv tranceklassiker av DJ Tiësto. Det ska oerhört vackra “Walking on Clouds” från albumet Just Be. Det är ett album som släpptes 2004. Det är långt från dagens musik, och inte heller direkt svensk mainstream där och då. Den typen av musik spelade inte ens på nattklubbarna i Sverige. Men genren var stor i England, Tyskland och på Ibiza. Ibiza blev den kända partyön för den sortens musik och den sortens människor. 

Spelar man den typen av musik för någon som är medelålder eller äldre idag, så tänker de ofta att det är musik för ungdomar. Men faktum är den musiken spelades på nattklubbar mellan 90-talet och sent 00-tal innan genren “dog”. De som lyssnade på den och festade då, var nog i snitt mellan 20 år till 40 år. Så det har aldrig varit någon “barnslig” musik, varken då eller nu. De allra flesta som fortfarande lyssnar på det är mellan 30 och 60 år idag skulle jag tro. Precis som annan typ av utmanande musik, så finns det en del fördomar. 

Jag lyssnar också på andra generar som pop, rock, 70-talet och 80-tal. Men inget av detta passar i mitt tycke lika bra som begravningsmusik. Progressiv trance kännetecknas av en viss renhet (som kritiker kan uppleva som steril) och också en viss känsla av surrealism eller “gudomlighet” om det är ett bra ord. Den är otroligt känslomässig, nästan spirituell. Vissa tycker att det är underbart, andra tycker att det tenderar till att bli obehagligt. Det som gör trance så speciellt är att man kommer in i en viss rytm, som gör att musiken påminner om ett transtillstånd. Du hamnar inte inte i trans som om du tar tar droger eller mediterar, men det ger en viss rytmisk känsla. 

Musiken passar bra till vila, träning, film och begravning. Jag tror att jag skulle få ett väldigt blandat mottagande om jag faktiskt skrev in den låten (eller sådan musik) som önskan i mitt testamente. Några kanske skulle tycka att det var spännande, kanske något de aldrig hört. Andra kanske skulle undra varför jag valde en sådan dålig låt, när de kunde valt något som passade dem bättre. 

Förstärka upplevelsen

Andra saker som jag skulle vilja förstärka upplevelsen på min begravning, skulle vara med klädsel och blommor. Jag skulle vilja ha pampiga blomsterarrangemang, med bröllopsblomster snarare än begravningsfärger. Jag skulle vilja ha en strikt klädkod. Min dröm hade varit att begravningen skulle mer likna någon kunglighet eller stor hollywoodskådis.

Ja, det är inget mål på något sätt. Mer en dröm, eller en önskan. Jag hade nog önskat att jag begravdes vid Hedvig Eleonoras kyrka på Östermalm, om jag hade fått välja kyrka fritt. Allt detta i smakfull kombination med musiken, kanske om man placerar Hi-Fi också för att förstärka ljudupplevelsen ännu mer. Det tror jag hade blivit en mäktig begravning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *