36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

Detta är en blogg om manlig livsstil, som riktar sig främst för män. Men att vara man innebär inte att man bara kan pyssla med saker som sport, bilar eller hemmabiosystem. Att vara man innebär även att kunna vara vuxen och leva i en bra och jämställd relation med sin partner.

 

När man behöver vara ett team

Vuxna och mogna män leker inte hela dagarna. Det är inget fel på att ha vanliga manliga intressen, men att vara en mogen man handlar även om självinsikt och ansvarstagande. Det vill säga mognad och att ta kunna förstå och hänsyn till sin omgivning.

Visst finns det många exempel på både män och kvinnor som lever ensamma, men nästa alla män har (och vill) ha någon att leva tillsammans med. Olika människor är olika bra på detta. Det handlar om sunt förnuft och att vara en så bra partner och medmänniska som möjligt.

Det är oftast bra att sträva efter att vara ett “Team” med den man lever tillsammans med. Har man barn tillsammans är det förstås ännu viktigare. Men det finns fler anledningar till att kunna vara ett bra team än eventuella barn i en relation. Den egna psykiska hälsan och möjligheten att vara lycklig är några av de viktigaste aspekterna.

Man behöver inte känna att man måste bryta upp från en dålig relation. De allra flesta förhållanden går att vända till något bättre, men det kräver att man lär sig hur man bryter nedåtgående spiraler och att båda parter har en vilja att förbättra relationen.

 

Hantera och förebygg problem

Mycket beror om det har hänt något, vad man har för personliga erfarenheter kring det och hur tolerant man är som person. Det finns vissa personer som exempelvis aldrig någonsin skulle kunna förlåta till exempel en otrohet. Man kanske har dåliga erfarenheter och kanske har blivit sviken i tidigare relationer. Eller så tycker man rätt och slätt att det är oförlåtligt. Andra kanske tycker att man kan få en andra chans, och bevisa att man verkligen är bättre än så.

Det råder ingen tvekan om att starka känslor till en annan person, kan övervinna svåra hinder. Så ge inte upp, om du verkligen älskar din partner och verkligen vill få det att fungera, så kan det vara möjligt ändå. Samtidigt räcker det inte alltid att ”bara” älska den som du är tillsammans med. Som alla vet kan kärlek och relationer ibland vara komplicerat.

 

Ta professionell hjälp

Relationsproblem kan bero på väldigt många saker. Det behöver inte vara så att det har hänt något allvarligt, utan problemen kan bottna i väldigt mycket och vara på olika sätt. Man kanske inte alls har bråkat men man kanske mot sin vilja är på väg att tappa gnistan. Det kanske inte har hänt något allvarligt alls, utan man kanske vill i första hand förebygga potentiella problem inför kommande livshändelser.

Som sagt, det finns mängder av scenarion där parterapi kan vara ett utmärkt alternativ. Det kan ibland även vara helt avgörande att ta extern hjälp för att förhållandet att fungera. Man kan ibkland inte lösa allt på egen hand.

Det finns ingen anledning att vara skeptisk till parterapi. Dock finns det många människor, som tycker att terapihjälp i alla former är helt onödigt. Vissa tycker att man kan reda ut den typen av problem på egen hand. Men man bör vara medveten om att just parterapi oftast kräver bra personkemi mellan terapeuten och båda klienterna. Det kan vara värt att försöka hitta en parterapeut där ni båda känner er hörda och där ni känner att ni båda får bra hjälp. En bra terapeut bör vara bra på att lyssna och ge feedback och verktyg till de par som har problem i relationen. Olika saker kan dessutom fungera olika bra för olika par.

Om du har negativ erfarenhet sedan tidigare, eller om känner dig osäker på att boka tid hos en parterapeut, kan parterapi online vara ett bra sätt att starta på.

Remainly erbjuder till exempel parterapi online, via professionellt utformade själv-hjälps program, som man gör på egen hand tillsammans med sin partner. Bakom tjänsten ligger Andreas Löes Narum, legitimerad psykolog, som även har mångårig erfarenhet som parterapeut. Det finns även en norsk motsvarighet kallad Parweb, som fungerar på samma sätt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *