36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

Jag har funderat ett tag på att skaffa mig en till bastu till mitt landställe för utomhusbruk nere vid vattnet för att slippa springa från huvudbyggnaden ner till badet.  För visst är det något extra att kunna ta sig ett dopp direkt efter ett bastubad? Bekvämlighet och komfort är viktigt och jag har därför spanat in dessa basthus. Jag kommer välja att ha en vedeldad bastu då det är finsk bastubad som jag är uppväxt med.

Byggsats bastu vs modul nyckelfärdig bastu

Jämför man mot många andra aktörer på marknaden som säljer bastu så insåg jag snabbt att dom kommer i delar ”byggsats” och att man behöver montera dom och då är det betydligt mer prisvärt och bekvämt att få bastun levererad i modul som Modulhus.se erbjuder. Jag tänka mig att det inte krävs allt för många byggtimmar för att bygga ihop en bastu som är byggsats för då hade väl ingen orkat köpa dom om priset med en snickare skulle bli den dubbla kostnaden.

Men som med det mesta, väljer man att investera i något som kostar lite mer så brukar det betala sig av under tiden. Dessa basthus måste jag säga är jäkligt lyxiga och snygg modern design.

Detta basthus heter: Club premium  och har en  2.2 m X 2.1 m L-format basturum och ett 1.8 m eller 2.4 m lång loungedel. Dom båda rummen är sammankopplade med a 1.1 m långt pentry och går att extra utrusta med ett duschrum.

Basthus med relaxavdelning är pricken över i:et

Bastun är året runt isolerad och har alla krav mot fukt och är verkligen en bastustuga som är lyxigaste bastuhuset i Sverige skulle jag säga efter att han jämfört utbudet. Komforten med att ha ett basthus med dusch, louge/relaxdel. Alla som bastat vet att man eftersvettas när man bastar och då är det nödvändigt att ha en yta att relaxa efter bastandet innan man byter om. Då är det trevligt att avnjuta en kall dryck och snacka skit med vännerna.

Det är viktigt att duscha innan du bastar
Innan bastu, duscha av dig noga. Smutsen och fiber från kläder täpper till porerna och det tar längre tid för dig att börja svettas om du inte rengör dig noga. När man svettas rengörs hyn grundligt. Efter 8 min i bastun startar kroppens reningsprocess. Detta är nog något många inte tänker på att göra och därför kommer jag ha en dusch i mitt basthus, vissa väljer ha utomhusdusch men det känns inte så trevligt att använda innan man fått upp värmen i bastun.

Med en bastu/basthus med relaxavdelning kan kroppen få eftersvettas

Efter sista avkylningen: låt helst kroppen självtorka i stället för att använda handduk. Efter avkylningen skall man koppla av genom vila, om möjligt i liggande ställning, tills kroppen återfår sin normala temperatur. Ta inte på kläderna för tidigt för då kan man lätt komma i eftersvettning med förkylning som följd.

 

Allmänt fakta om bastubadande

I studierna har man sett att bastubad sätter igång immunförsvaret och hormonsystemen samtidigt som det har en positiv effekt på nervsystemet. – Kärlen vidgas, de blir lite mer elastiska, blodtrycket minskar, blodfetterna minskar något. Det finns mycket som talar för att det skulle kunna vara bra för hjärta och kärl. Du kan stanna i 5–10 minuter eller i flera timmar med pauser för kylande dopp i sjön.

Bastubad är bra mot torr hud

Genom att stimulera deras talgproduktion med regelbundna bastubad, håller du din hud naturligt smidig och återfuktad. Värmen och fukten i bastun mjukar upp hudens översta lager av torra och döda hudceller.
Bastu är därför den perfekta förberedelsen inför en rejäl peeling.

Du kan gå ner i vikt av att basta

När du bastar ökar kroppens ämnesomsättning på samma sätt som när du tränar. Genom att hoppa in i bastun efter träningen fortsätter ämnesomsättningen att arbeta. Bastubad är ett bra och billigt sätt att gå ner i vikt utan större ansträngning.

Uppvärmningstiden för bastu

Uppvärmningstiden för en vedeldad bastu är ca 45 minuter. Även här är mängden sten avgörande för hur mycket ånga som kan skapas. El tar likvärdig tid men är inte lika ”finsk bastu” som vedeldad bastu ger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *