36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

Samarbete med topformula.se

Du har säkert hört om att D vitamin är viktigt att ta på vintern? Men varför är det så? Trots att vi äter en varierad kost så kan vi få D vitaminbrist, speciellt om du bor i Sverige där det blir mörkt tidigt under vinterhalvåret.

Vi är mer inomhus dessa tider

Det är viktigt att ta D-vitamin eftersom du kanske har varit inomhus mer än vanligt i år.

I Sverige har vi begränsat med solljus under vinterhalvåret och löper därmed större risk att drabbas av D-vitaminbrist. Även människor som har svårt att vistas utomhus, riskerar att oftare drabbas av D-vitaminbrist.Våra kroppar skapar inte tillräckligt naturligt D vitamin. Kroppen skapar D-vitamin från direkt solljus på huden när du är utomhus.

D-vitamin finns också i ett litet antal livsmedel

Källor inkluderar:

  • fet fisk – som lax, sardiner, sill och makrill
  • rött kött
  • lever
  • äggulor
  • Att äta kosttillskott som innehåller D-vitamin kan också minska risken för att få D-vitaminbrist.

D vitaminbrist

Uttalad D-vitaminbrist orsakar exempelvis urkalkning av skelettet, vilket leder till osteomalaci. D-vitamin hjälper kroppen att ta vara på kalcium för att upprätthålla ett stabilt skelett och starka tänder. Det är viktigt att inte överdosera D vitamin, så läs på förpackningen. En överdosering kan leda till för höga nivåer av kalcium i blodet, som kan orsaka njursvikt eller andra problem. 

Jag själv tar en kapsel D vitamin varje dag som innehåller 50 μg (2000 IE).

Om du vill veta om du har D vitaminbrist kan du logga in på mina sidor på 117 och se din senaste provtagning om du gjort en sådan för se din balans. Men för med djupgående analys av ditt D vitamin behov rekommenderar jag dig att göra ett vitaminbrist provtagning.

Studier har visat att låga D-vitaminnivåer kan öka mottagligheten för luftvägsinfektioner, men när det gäller covid-19 finns i dag inte tillräcklig kunskap, enligt Livsmedelsverket.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/livsmedelsverket-om-d-vitamin-och-covid-19

Mätmått/dosering

Från och med slutet av mars / början av april till slutet av september bör majoriteten av människorna kunna få allt D-vitamin de behöver från solljus på huden.

Ett mikrogram är 1 000 gånger mindre än ett milligram (mg). Ordet mikrogram skrivs ibland med den grekiska symbolen μ följt av bokstaven g (μg).

Enheter (IE, engelska: international units, IU) där 1 µg motsvarar 40 IE, 1 IE = 0,025 µg.

Det är viktigt att investera i D vitamin av bra kvalitet och att ta det regelbundet. En seriös aktör jag själv har handlat ifrån är topformula.se som grundades 2004 och säljer och distribuerar årligen direkt från sin egna fabrik i Sverige och har många egna varumärken.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *