36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

För dig som har pengar att placera, så finns det många sätt till kan få sitt kapital att växa. Många satsar på ett aktiesparande. Aktier ger väsentligt mer avkastning än fonder, och väsentligt mindre risk än exempelvis kryptovalutor. Aktier är ett seriöst och beprövat finansiellt instrument att spekulera med på börsen. Den som har råd och kunskap kan fortfarande göra väsentliga pengar på börsen. Men även här finns det olika alternativ. Onoterade bolag, är utan ett sätt som kan öka ditt sparkapital.

Vad är onoterade aktier?

 

Man brukar skilja på onoterade och noterade bolag och aktier. Onoterade aktier saknar den granskningsprocess som börsnoterade bolag genomför när de gör en börsnotering. Där granskas olika saker som bolagets ekonomi och dess processer. Det finns även olika krav för bland annat rapportering statliga myndigheter. Då onoterade aktier innefattar bolag, som inte granskas lika strikt, innebär investeringen högre risk. Det ställer högre krav på den som sköter investeringarna, att den känner till bolaget och gör rätt bedömningar. 

 

Den här sparformen ska inte misstolkas som att vara oseriös, för det är den inte. Men det är högre risk. Det innebär att det större risk att du förlorar pengar, men det finns också större förutsättningar att göra vinst snabbare. Det är värt att tillägga att även onoterade aktier är under Finansinspektions tillsyn.

Handelsplattformar i Sverige

 

Onoterade aktier finns inte på exempelvis Stockholmsbörsen eller NASDAQ OMX. Däremot finns många onoterade aktier på seriösa och etablerade handelsplattformar som till exempel Avanza. Om du inte känner till Accumeo, så är det ett bra alternativ. En av de stora fördelarna som jag personligen gillar är att de hjälper till med deklarationen. På så sätt, slipper du ha ångest för att göra fel, eller tvingas ta värdefull tid att åka till ett lokalt skattekontor. Där du dessutom, kanske får köa i flera timmar. Till skillnad från vissa andra typer av instrument och aktörer, så kan man bli delägare i onoterat bolag för bara 500 kr hos Accumeo. 

 

Det finns givetvis andra handelsplattformar också, kanske utomlands och så vidare. Men för att undvika byråkrati och potentiella bedrägerier rekommenderas att man vänder sig till en svensk och seriös aktör. Accumeo och Avanza är inte de enda som erbjuder onoterade aktier i Sverige, men säkerligen en av de bästa. Flera storbanker (exempelvis Swedbank) erbjuder inte onoterade alternativ. Generellt erbjuds den här typen av investeringar hos specialiserade banker och företag, som är just inriktade på investeringar och värdepapper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *