36M9KoHskUI3RWL3vUSWTGeYJGx7PT6ZlLbJmG_S

Visste du att samma dryck faktiskt smakar annorlunda beroende på vilket sorts glas du dricker det ur? Det kom kanske som en överraskning, men det är faktiskt inte så konstigt. Jag tänkte visa här med några olika exempel varför det är så. För att få det mesta ur din dryck så bör du alltså använda rätt sorts glas.

Whisky

Har du varit på någon whiskyprovning någon gång? Då har du sett att glasen som används bäst kan beskrivas som vinglas i miniatyr – päronformade eller tulpanformade glas på fot med smal öppning. Dessa smäckra glas är ju helt olika de whiskyglas man använder när man tar en whisky on the rocks – tunga bastanta glas med bred öppning. Varför är det så?

Tulpanformade glas behåller dofter och smaker i glaset mycket bättre. Det är också lättare att ”rulla” runt drycken i det. Din smakupplevelse kommer nämligen inte bara från smaksinnet, utan även från luktsinnet (och synintrycket spelar också roll). Det är dock väl värt att nämna att det finns inget ”rätt eller fel”. Vill du dricka din whisky med is – använd ett tjockt tumblerglas. Vill du sitta och smutta på drycken som den är direkt ur från flaskan – använd ett kupformat glas på fot.

Öl

Systembolaget har på denna länk https://www.systembolaget.se/ol/prova-servera-ol/vilket-olglas/ en bra sammanställning kring vilket glas som passar till din öl. Generellt sett så kan man säga att ett glas med bred öppning ger plats för mycket skum och frigör aromer bra – tänk ljus veteöl. Raka glas däremot som sejdel och ”en stor stark-glas” dämpar doftaromerna. Vill du dricka IPA eller porter eller andra ölsorter med mycket doft och smak så är det glas med mer eller mindre rundad kupa som gäller – av samma skäl som whiskyglasen.

Vin

Varför serverar vi rödvin ur ganska så breda glas, medan vitt vin ur smalare glas (där extremfallet är champagne ur ett väldigt smalt glas? Orsaken är faktiskt (bland annat) kemisk! Röda viner vinner på att vinet får reagera med luften. När vin reagerar med syre så startar en oxideringsprocess som utvecklar aromerna. Ju större yta/area som möter luften desto snabbare sker reaktionen. Rödvinsglas är därför större och bredare än vitvinsglas.

Proffstips: Dekantera gärna ditt rödvin innan servering – häll över vinet längs kanten på en karaff så att vinet noga exponeras för syre , snurra karaffen några varv och låt det stå och andas i en halvtimme, så smakar det mycket bättre än direkt ur flaskan!

Proffstips två: Snurra runt rödvinet i glaset! Skillnaden blir märkbar när mer volym vin får chansen att reagera med syret i luften!

Proffstips tre: Skapa dig en egen hemmabar, varför inte ha ett skåp med inbyggd belysning eller en vacker drinkvagn? Vinkylare etc…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *